Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _tm_
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 2333
    • Superb III (3V3)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM
    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez golibroda
    @voltar to zbieranie się nie jest w porównaniu do mojej asterki tylko ogólnie do typu silnika benzyna v.s. diesel.

Jak przycisniesz benzynowca to od razu idzie a jak diesla to n sie chwilke zastanowi a potem pojdzie.
    Czyli w benzynie jest to natychmiast a w dieslu z opóźnieniem. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem.
    To o czym mówisz to turbodziura i wynika z istnienia turbosprężarki. Zarówno w TDI jak i w TSI zawsze będzie pewien moment zwłoki w reakcji na gaz w porównaniu do silnika wolnossącego. Silnik turbodoładowane mają to do siebie, że wciskasz gaz, czekasz, czekasz, ... i nagle czujesz kopnięcie. Duże silniki wolnossące nie mają tego efektu tylko od razu ostro przyspieszają, a małe silniki wolnossące (np. 1,6 w Octavii) mają nieskończenie dużą turbodziurę :diabelski_usmiech , tzn. wciskasz gaz, czekasz, czekasz, czekasz, ... i w końcu kończą się obroty a kopnięcia jak nie było tak nie ma :diabelski_usmiech.
    S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
    Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
    -------------------------------------------------------------------------
    O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
    O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
    O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• voltar
      L&K
      • 2009
      • 1107
      • Octavia II (1Z3)
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

nieskończenie dużą turbodziurę :diabelski_usmiech , tzn. wciskasz gaz, czekasz, czekasz, czekasz, ... i w końcu kończą się obroty a kopnięcia jak nie było tak nie ma :diabelski_usmiech.
      [/quote]

Dlatego wlasnie mnie kolega zadziwil z tym zbieraniem
      PS Ty masz t - dziure w swoim 1.8 TSI ? Bo ja nie mam ...

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• kropeck
        RS
        • 2009
        • 2319
        • Octavia II (1Z3)
        • BLF 1.6 FSI 115 KM

Do bardzo niedawna, aby pozbyć się turbodziury, w silnikach diesla stosowano dwie sprężarki - jedną standardową, drugą małą, która odpowiada właśnie za pozbycie się efektu turbodziury, dzięki czemu silnik przyspiesza niemal od 1000 obrotów :-)
        Pozdrawiam,
        Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• golibroda
          Rider
          • 2009
          • 530

Czyli Twoim zdaniem 1.9 lepszy od 1,6 w dieslu ?
          Pozdrawiam
          Piotr

Komentarz

• Radek87
            Drive
            • 2009
            • 88

Ale nie wiem jaki silnik TDI 1.9 taki chwalony czy benzyna z gazem bo musi być oszczędnie.
            Radziłbym 1,9 TDi gdyż jak kupisz zagazowany to silnik szybciej się zużyje
            Co do wyposażenia polecam wersję Ambiente ma wszystko co potrzebuje kierowca i pasażerowie do komfortowej jazdy (tylko radyjko musisz dołożyć)
            Pozdrawiam

Komentarz

• kropeck
              RS
              • 2009
              • 2319
              • Octavia II (1Z3)
              • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zapomniałem dodać, że to rozwiązanie na pewno stosowane w BMW, ale jakie inne marki, to niestety nie wiem Nie mam diesla (tylko 1.6 FSI), więc się nie wypowiem. Ale chętnie stanąłbym na start z 1.9 TDI (bez virusa 8) ) w celu porównania osiągów (przyspieszenie do 100km/h, i czas na 400m).
              Pozdrawiam,
              Michał

Komentarz

• daszek
                Ambiente
                • 2009
                • 239
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

golibroda, bierz 1.9 tdi. Będzie niezawodnie, oszczędnie i pewnie.

Lubisz totolotka bierz 1.6, będzie ciszej, może oszczędnie i pewnie.

Mało jeździsz, dom- kościół-sklep bierz 1,4tsi, będzie taniej, może niezawodnie i pewnie.

Masz żyłkę rajdowca, bierz 2.0tdi (140/170), 1.8tsi.

Tylko musisz się w końcu na coś zdecydować, bo koniec końców dalej będziesz astrą jeździł.
                A ceny to raczej w dól nie idą.
                zdroofko
                daszek
                http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• malgosk
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 148

Zamieszczone przez daszek
                  golibroda, bierz 1.9 tdi. Będzie niezawodnie, oszczędnie i pewnie.

Lubisz totolotka bierz 1.6, będzie ciszej, może oszczędnie i pewnie.

Mało jeździsz, dom- kościół-sklep bierz 1,4tsi, będzie taniej, może niezawodnie i pewnie.

Masz żyłkę rajdowca, bierz 2.0tdi (140/170), 1.8tsi.

Tylko musisz się w końcu na coś zdecydować, bo koniec końców dalej będziesz astrą jeździł.
                  A ceny to raczej w dól nie idą.
                  Ja bym brał 2.0 tdi... gdybym miał 10 tysia więcej, niż miałem... Ten silniczek to poezja.

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• aldam
                    L&K
                    • 2006
                    • 1036

w 1.9 tdi rzeczywiście czuć było turbodziurę. Wymagało przyzwyczajenia. Ale juz w 1.9 po wirusie tego efektu nie było.
                    W 2.0tdi też nie czuję turbodziury.
                    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• golibroda
                      Rider
                      • 2009
                      • 530

Myślałem, że jak się przejadę obydwoma tzn 1.6 i 1.9 (2.0 odpada) to będę miał jasność, a tu się ściemniło zamiast rozjaśnić

Dobrze, że wiem już którą wersję i jakie wyposażenie ... chyba ,że główny księgowy rodziny wymyśli innego producenta bo mnie ciagnie po innych salonach :P
                      Pozdrawiam
                      Piotr

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                        Elegance
                        • 2009
                        • 771

Zanim siostra kupiła Civica 1.8 140KM 2007r. zaciągnąłem ją do seata i vw żeby pooglądała Leona i Golfa (wtedy jeszcze piękną piątkę). W seacie pan proponował silnik 1.9 TDi 105. Ja byłem jak najbardziej na tak, kiedy pan powiedział, że chipuja autko na gwarancji na 140 KM - wiadomo, że ten chip to nie ameryka, ale zawsze więcej mocy na gwarancji. Dlatego szukałbym salonu gdzie robią takie rzeczy jeszcze na gwarancji. Chip kosztował 2 tysie do auta
                        Jak to kobieta wybrała civiva, bo był ładny i w czarnym kolorze od zaraz. I teraz ma - wkurza ją, że trzeba silnik kręcić na wysokie obroty, a spalanie przy takiej zabawie nie jest małe.

golibroda, nie daj się!! :P:P Jak auto to tylko Skoda, Seat i VW!! :diabelski_usmiech

Komentarz

• _tm_
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 2333
                          • Superb III (3V3)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez OctaviaRS TDi
                          golibroda, nie daj się!! :P:P Jak auto to tylko Skoda, Seat i VW!! :diabelski_usmiech
                          Zapomniałeś o Audi :szeroki_usmiech.

Komentarz

• bzyq_74
                            RS
                            • 2008
                            • 3467
                            • Volkswagen
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

golibroda, Bierz 1,9 TDI i naprawdę będziesz miał frajdę z jazdy + małe spalanie.
                            Posiadam takową, ma 25 kkm i chipa ( ma 144 kucyków ).
                            Dla Twojego użytkowania auta 140km/dzień to możesz zejść do 5 l/100km, ale tu dokup kapelusz :diabelski_usmiech , 5,5 /100 jak najbardziej realne.

1,6 TDI może cichszy, ale ma DPF (co jest minusem) i pewnie ten motor jest gorzej podatny na chipa.
                            MARCIN
                            Mój szkodnik

Komentarz

• golibroda
                              Rider
                              • 2009
                              • 530

"ale tu dokup kapelusz" @bzyg o co chodzi

No kurcze, większość głosuje za 1.9 :shock:

Takie dodatkowe kucyki gdzie można dołożyć (możne jakiś adres strony www w Łodzi) i za ile ? Rozumiem, że taka modyfikacja niekorzystnie wpływa na zużycie paliwa ale o ile ?

Szkoda, że nie ma takiego podwójnego "boota" - program na wersje oszczędną i program na szaleństwa wybierane od potrzeb.
                              Pozdrawiam
                              Piotr

Komentarz

• _tm_
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 2333
                                • Superb III (3V3)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

"ale tu dokup kapelusz" @bzyg o co chodzi
                                O to, że aby uzyskać takie spalanie to będziesz musiał jeździć jak przysłowiowy kapelusznik w Skodzie

No kurcze, większość głosuje za 1.9 :shock:
                                Ja bym jednak rozważył 1.4 TSI

Komentarz

• golibroda
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 530

Ale 1.4 tsi w benzynie i bez gazu zeżre mnie finansowo ! Wszędzie trąbią, że gaz do 1.4 będzie niemożliwy ale jakby rzeczywiście był to mogę go założyć dopiero za 2 lata

Przypominam , że chodzi o koszt kilometra. Nie wiem czy jakakolwiek benzyna z gazem przebije spalanie diesla ! ale moge się mylić ops:
                                  Pozdrawiam
                                  Piotr

Komentarz

• malgosk
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 148

Zamieszczone przez bzyq_74
                                    golibroda, Bierz 1,9 TDI i naprawdę będziesz miał frajdę z jazdy + małe spalanie.
                                    Posiadam takową, ma 25 kkm i chipa ( ma 144 kucyków ).
                                    Dla Twojego użytkowania auta 140km/dzień to możesz zejść do 5 l/100km, ale tu dokup kapelusz :diabelski_usmiech , 5,5 /100 jak najbardziej realne.

1,6 TDI może cichszy, ale ma DPF (co jest minusem) i pewnie ten motor jest gorzej podatny na chipa.
                                    EEE to mój 1.4 TSI pali mi w trasie 5,6-5,9 litra benzynki przy umiarkowanej jeździe. A za litr benzyny płacę około 4,06 zł.

[ Dodano: Sro 09 Gru, 09 11:13 ]
                                    Ale 1.4 tsi w benzynie i bez gazu zeżre mnie finansowo ! Wszędzie trąbią, że gaz do 1.4 będzie niemożliwy ale jakby rzeczywiście był to mogę go założyć dopiero za 2 lata

Przypominam , że chodzi o koszt kilometra. Nie wiem czy jakakolwiek benzyna z gazem przebije spalanie diesla ! ale moge się mylić ops:
                                    Policz dobrze: cena za kilometr kontra różnica w cenach 1.4TSI, a 1.9 TDI

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• tomekdwk
                                      Drive
                                      • 2008
                                      • 40

Aby jeszcze bardziej 'namieszać'

Ja kupiłem 1.6 z myślą o założeniu gazu - chciałem założyć po pierwszym przeglądzie, jak wszystko będzie OK ... jak narazie jestem zadowolony, nie jest to 'rakieta' ale jak dla mnie dynamika w zupełności wystarczająca, a spalanie w okolicach 7.5 - 8 l ...

Komentarz

• bzyq_74
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 3467
                                        • Volkswagen
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Trzeba wziąć pod uwagę, że różnica w cene między 1.4 TSI, a 1,9 TDI zwróci Ci się po min 100 kkm, więc w Twoim przypadku po ok. 3 latach.

Tylko, że znając nasze realia mogą to być tylko ccze przechwałki.
                                        Pogadają sobie politykierzy, policzą słupki w MF i powiedzą , że państwa polskiego na takie wydatki nie stać.
                                        MARCIN
                                        Mój szkodnik

Komentarz

• daszek
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 239
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ale golibroda chce auto tanie w wyjeżdżonych kilometrach, tak?
                                          Jak tak, to tylko 1.9tdi. Starczy na wiele, wiele kilometrów i odsprzedać łatwiej niż zagazowaną benzynę.
                                          zdroofko
                                          daszek
                                          http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• grzech_pcl
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 43

Sorka że wcinam się ale dobrą ofertę przedstawił mi salon w TYCHACH. Zna ktoś tego sprzedawcę z doświadczenia?

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Tym sposobem powinni tez doplacac do aut z DPF albo spelniajacych EURO 5 i EURO 6, bo sa tez bardzo ekologiczne.

Popaprani ekolodzy :evil:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• golibroda
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 530

Czy do 1.6 benzyna 102 konie zakładają benzynę w salonie ? Czy dopiero po dwóch latach można w zewnętrznej firmie ?

Ile realnie spali taki zagazowany silnik GAZU w trasie i cyklu mieszanym 20% miasto - 80% trasa ? Może nie warto dopłacać 10tys za diesla (tyle wychodzi z cennika).

Ale się skomplikowało !

Policzyłem tak:
                                                1.6 b+gaz - trasa(mieszana) - 10l gazu/100km x 2.05 daje 20,50
                                                1.9 diesel - trasa(mieszana) - 6l ON/100km x3.74 daje 22.44

Dobre wartości przyjąłem ? - gazowiak tańszy i w zakupie i eksploatacji ?

Kurcze blaszka-motyla noga !
                                                Pozdrawiam
                                                Piotr

Komentarz

• kropeck
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2319
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

od nowego roku rosnie akcyza na ON, wiec z tym trzeba sie liczyc. Natomiast wkurza mnie fakt sztucznego zawyzania ceny aut z silnikiem diesla. Rok, badz dwa lata temu, gdy cena ropy byla rowna cenie benzyny okazalo sie ze jednak można zejsc z ceną auta do poziomu ceny benzyniaka.
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Michał

Komentarz

• dudek_t
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1421

Czy do 1.6 benzyna 102 konie zakładają benzynę w salonie ? Czy dopiero po dwóch latach można w zewnętrznej firmie ?

Ile realnie spali taki zagazowany silnik GAZU w trasie i cyklu mieszanym 20% miasto - 80% trasa ? Może nie warto dopłacać 10tys za diesla {tyle wychodzi z cennika).

Ale się skomplikowało !

Policzyłem tak:
                                                    1.6 b+gaz - trasa(mieszana) - 10l gazu/100km x 2.05 daje 20,50
                                                    1.9 diesel - trasa(mieszana) - 6l ON/100km x3.74 daje 22.44

Dobre wartości przyjąłem ? - gazowiak tańszy i w zakupie i eksploatacji ?

Korcze blaszka-motyla noga !
                                                    Dobre wartości przyjąłeś.
                                                    Ja stałem przed takim samym dylematem co Ty tyle że 4 miesiące temu. Zdecydowałem się na 1.6 + gaz tylko i wyłącznie z powodów finansowych (brak gotówki na diesla). Jeśli kupujesz samochód na wiele lat i stać Cię tak jak pisałeś na wydanie około 70000zł to nad 1.6 z LPG nawet się nie zastanawiaj. Bierz diesla!! Zestaw 1.6 z LPG ma tylko przewagę w cenie zakupu, eksploatacja kosztuje mniej więcej identycznie a przyjemność użytkowania auta z dieslem będzie dużo większa - rzadziej tankujesz, nie musisz tak często jeździć na wymianę filtrów, świec, regulacje, masz koło zapasowe (a przynajmniej miejsce bo za koło teraz się dopłaca) itp.
                                                    Do tej pory przejechałem Octaviami z TDI (Rodziców) około 300000km a z silnikiem 1.6 z LPG dopiero 16000. Komfort użytkowania diesla i jazda samochodem z silnikiem 1.9 będzie nieporównywalnie większy niż 1.6 z gazem. Koniec.

Komentarz

Pracuję...